Logo Minder Mensen MeerFAQDe krimp De oplossingen De gevolgenDe feiten
Naar boven
Uitdaging Meer informatie
Ⓒ Yann Arthus-Betrand - www.populationspeakout.org

Voor meer informatie kan je allerlei boeken, artikels en documenten lezen en andere websites raadplegen.  Ken je informatiebronnen of documenten die hier niet vermeld zijn? Laat het ons weten.

Uitdaging Websites

En lijst van websites waar je meer informatie kan terugvinden over overbevolking. De eerste twee verwijzen naar de databank van de organisatie Population Matters.

 • Organisaties - Websites van organisaties die zich bezig houden met bewustmaking rond overbevolking of er iets aan doen.
 • Informatiebronnen - Websites van onderzoekscentra, organisaties en universiteiten die zich bezig houden met demografie.
 • De club van 10 miljoen - Een organisatie die het onderwerp bespreekbaar wil maken in Nederland.
 • The Overpopulation project - Een groep onderzoekers die onderzoek doet naar de milieueffecten van overbevolking en naar een menselijk beleid om die overbevolking te beëindigen.
 • Population Speakout - Een internationaal bewustmakingscampagne die het thema bespreekbaar wil maken. Hun fotoboek confronteert de lezer met de gevolgen van overbevolking.
 • Our World in Data - Een website waar allerlei data over de grote problemen (waaronder bevolkingsgroei) gevisualiseerd wordt in kaarten en grafieken.
 • Worldometers - Een website waar allerlei data (waaronder demografische data) gemakkelijk en snel terug te vinden is.
 • Growthbusters - Deze Amerikaanse organisatie wil de mythe van 'oneindige groei' ontkrachten. Hun documentaire 'Growthbusters: Hooked on Growth' is zeker aan te raden!
 • Kennis voor Krimp - Een Nederlandse organisatie die kennis verzamelt over en onderzoek doet naar bevolkingsdaling in Nederland.
 • Mediadoc - Uitgever van het quasidagelijks groenlinkse ezine 'De Groene Belg' dat vaak focust op overbevolking.
 • Climate Response - Een groep die bezorgd is over de klimaatverandering en de link tussen bevolkingsgroei, economische groei en klimaatverandering duidelijk wil maken.
 • Voetafdruk Nederland - De werkgroep Voetafdruk Nederland geeft informatie over de mondiale voetafdruk en de beperkte biocapaciteit van de aarde. Ze pleiten ook voor een kleinere bevolking.

Uitdaging Boeken

Een uitgebreide lijst van Engelstalige boeken over het thema van overbevolking kan je terugvinden op de boekenlijst van Population Matters. Hieronder enkele Nederlandstalige boeken die het thema behandelen of vermelden.

 • Mijn land van veel en vol: méér mens met minder mensen (Paul Gerbrands) - Paul Gerbrands beschrijft de onvoorstelbare groei van de bevolking in de wereld en in Nederland, de onredelijke angst voor de gevolgen van de vergrijzing, de onbeperkt groeiende welvaart, de problemen rond het verschijnsel immigratie en waarom overbevolking niet alleen een probleem is van de derde wereld, maar juist van het rijke westen. (uitgever: DAMON bv)
 • Vrijzinnig humanisme in tijden van globale opwarming (Albert Comhaire) - In dit boek bestudeert A. Comhaire de toenamesnelheid van de CO2-concentratie in de atmosfeer, maakt mathematische schattingen - ze zijn voor iedereen begrijpelijk - en komt tot de conclusies dat per 1% toename van de wereldbevolking de toenamesnelheid van CO2 met 1,25% steeg. (uitgever: VUBPRESS)
 • De klimaatparadox (Peter van Druenen) - In dit boek plaatst Peter van Druenen de discussie rond het klimaatdebat in een historische context. Hij gaat te rade bij een aantal denkers, dat al eeuwen geleden de uiterste consequenties wist te benoemen en daarom nog steeds wordt verketterd, zoals Thomas Malthus. In het klimaatdebat kiest hij voor een pragmatische positie, tussen gelovigen en ontkenners. (uitgever: Cossee)
 • De ogen van de panda: een milieufilosofisch essay (Etienne Vermeersch) - Wat is de kern van het milieuprobleem? Hoe is het ontstaan, hoe komen we tot een oplossing en welke milieu-ethiek is daarvoor nodig? Etienne Vermeesch onderzocht het en publiceerde in 1988 deze essay. Bijna een kwarteeuw later is er een herwerkte uitgave gepubliceerd geweest waarin hij de tekst toetst aan de gebeurtenissen die elkaar sindsdien hebben opgevolgd. (uitgever: Houtekiet)
 • Ecologica: waarom verkleining van de menselijke impact op de biosfeer moeilijk maar onvermijdelijk is (Hans Meek) - Op basis van ecologische uitgangspunten en indicatoren, waaronder de Mondiale Voetafdruk, kun je uitrekenen dat er zonder fossiele energie maximaal 3 miljard mensen duurzaam op de aarde kunnen leven. Het is van groot belang voor mens en maatschappij om deze ecologische realiteit, deze ecologica, onder ogen te zien. (uitgever: Eburon)

Uitdaging Media

Documentaires, geluidsfragmenten en afbeeldingen.

 • How Many People Can Live on Planet Earth? - David Attenborough onderzoekt de veranderende demografische kenmerken van de aarde in de komende 40 jaar. Doordachte documentaire uit de topserie 'Horizon' van de BBC. Deze documentaire is gratis te zien op het internet.
 • Growthbusters: Hooked on GrowthGrowthBusters: Hooked on Growth is een documentaire van 54 minuten waarin de overtuigingen en het gedrag worden onderzocht die ons verhinderen een duurzame beschaving te worden. Het is de eerste in een reeks films die is gepland door het Amerikaanse openbare project 'GrowthBusters'.
 • 8 Billion Angels - In deze documentaire onderzoeken ze de geboorte van de mensheid en zijn niet-aflatende groei en streven om Moeder Aarde te beheersen, te exploiteren en uiteindelijk te domineren. De film onderzoekt het bewijsmateriaal dat wijst op controversiële vragen: zijn er teveel mensen op de planeet aard en zijn wij en alle wezens op aarde bestemd voor uitsterving, of hebben we de wil om het tij te keren?
 • Overbevolking animatie - Een korte animatie van De Club van Tien Miljoen met als bedoeling mensen te overtuigen dat overbevolking een fundamentele factor is op vlak van duurzaamheid en levenskwaliteit.

Uitdaging Downloads

Dossiers, artikels en andere teksten die je hier kan downloaden.

Uitdaging Artikels

Het onderwerp komt niet veel ter spraken maar doorheen de jaren hebben verschillende media en mensen zich gewaagd om iets over overbevolking te schrijven. Op de website van Population Matters heb je een internationaal overzicht, zie hier. Hieronder enkele Nederlanstalige publicaties en artikels.

Verder nog enkele Engelstalige artikels:

Daniel Beltra/Greenpeace - www.populationspeakout.org
“Het idee dat bevolkingsgroei een beter leven garandeert, financieel of op een andere manier, is een mythe die enkel de verkopers van luiers, kinderwagens en gelijkaardig mogen geloven.”
– Kofi Annan (1938 - 2018)