Logo Minder Mensen OVER ONSMEER INFO DE OPLOSSING DE KEUZEDE UITDAGING
Naar bovenPDF

OORZAKEN & GEVOLGEN

De Keuze
Oorzaken
Argumenten
Gevolgen

UitdagingOorzaken

Hoe komt het toch dat er zo veel mensen zijn? De meest voor de hand liggende uitleg is dat kinderen maken in onze natuur zit: we reproduceren omdat we nu eenmaal dieren zijn. Maar als men het voortbestaan als hoofddoel beschouwt, is het dan niet onlogisch dat we net door onze voortplanting de wereld onleefbaar dreigen te maken? Buiten de natuurlijke drijfveer spelen er ook andere factoren mee die onze reproductie bepalen.

Biologische of natuurlijke factoren

De natuurlijke evolutie heeft er voor gezorgd dat de meest aangepaste individuen een voordeel hebben op de concurrenten en een goede reproductiestrategie hebben is één van die voordelen. Er zijn verschillende ‘biologische’ factoren die de mens tot een uiterst efficiënte reproductiemachine maken.

De culturele factoren

Naast de biologische factoren die aanwezig zijn bij de meeste mensen heeft de maatschappij voor bijkomende beweegredenen gezorgd die de voortplanting stimuleren. Deze ‘culturele’ factoren zijn ook door selectie tot stand gekomen: een maatschappij waar reproductie weinig of geen aandacht krijgt zal verdwijnen of het onderspit moeten delven tegen meer reproductie georiënteerde samenlevingen.

UitdagingArgumenten

“Het idee dat bevolkingsgroei een beter leven garandeert, financieel of op een andere manier, is een mythe die enkel de verkopers van luiers, kinderwagens en gelijkaardig mogen geloven.”
– Kofi Annan (voormalige secretaris-generaal van de VN)

Als gevolg van de reeds genoemde natuurlijke en culturele factoren geven mensen allerlei argumenten om voor kinderen te kiezen. Opmerkelijk is dat al deze redenen egocentrisch van aard zijn en/of niet rekening houden met het leven van het kind zelf. Hieronder enkele mogelijke argumenten:

UitdagingGevolgen

“Het is onze bevolkingsgroei die aan de basis ligt van zowat elk probleem op aarde. Als er slechts enkelen van ons waren, zou de natuur onze stommiteiten wel kunnen opvangen, maar we zijn met zovelen!”
– Jane Goodall

Het probleem van een steeds aangroeiende bevolking oplossen is een moeilijke opdracht maar de gevolgen van overbevolking zijn niet te onderschatten. Sommige gevolgen voelen we elke dag zonder erbij stil te staan en andere gevolgen zullen we pas merken wanneer het te laat is. Als we de definitie van overbevolking terug naar boven halen dan kunnen we stellen dat er een direct verband bestaat tussen overbevolking en een dalende levenskwaliteit en/of een minder duurzame wereld. Hieronder de belangrijkste gevolgen van overbevolking:

Meer informatie
_______________________
We willen deze website zo overzichtelijk en informatief mogelijk maken. Heb je vragen of opmerkingen bij bovenstaande tekst? Laat het ons weten met het contactformulier of via info@mindermensen.be.